Уъркшоп с актрисата Агнешка Казимиерска

С голямо вълнение обявяваме Отворена Покана за предстоящия интензивен тридневен уъркшоп в два модула на актрисата Агнешка Казимиерска, дългогодишен асистент и актриса в реномирания международен център за театрални изследвания „Работен център на Йежи Гротовски и Т. Ричардс“, Италия, която пристига заедно с нейния асистент А. Томас за пръв път в България и ще представи на българска сцена спектакъла „Приказките на Кейти“, реж. Марио Биаджини, Работен център на Й. Гротовски и Т. Ричардс, в РЦСИ Топлоцентрала, София.

Крайният срок за кандидатстване за уъркшоп (модул А и Б) е удължен до 20 май (Петък) 2022г. Всички одобрени 15 кандидатури ще получат обратно имейл най-късно до 23 май (Понеделник) 2022г. с информация за необходимите материали, които да си подготвят за двата модула.

Период на провеждане: 28.05-30.05 (Общо 6ч. на ден)

Място: Топлоцентрала (Регионален Център за Съвременни Изкуства)

Работен език: Английски.

Брой участници: 15

При кандидатстване е нужно да подадете: СВ/Творческа биография, кратка мотивация за участието си в уъркшопа и номера на Паса, заедно с модула, за който ще кандидатствате.

Подаване на кандидатури и въпроси на имейл: multicult.art@gmail.com

За максимално улеснение можете да изберете комбиниран Пас ( 30% отстъпка на всички Пасове за студенти от сферата на изкуствата):

🔸Пас 1: Участие в Уъркшоп (модул А и Б) + билет за представлението – 210лв.

🔸Пас 2: Участие в Уъркшоп (модул А и Б) – 200лв.

🔸Пас 3: Участие в Уъркшоп (модул А или Б) + билет за представлението – 145лв.

🔸Пас 4: Участие в Уъркшоп (модул А или Б) – 130лв.

(26.05, сряда) Представление Приказките на Кейти, реж. М. Биаджини – 30лв.

РЦСИ Топлоцентрала

🔺Модул А

1. ЗВУКОИЗВЛИЧАНЕ и ЗВУЧНОСТ

Пеене, вокализиране, произнасяне, звукова хармония и възторг в комуникативното

вокализиране. Вокална изследователска работилница за нерационална комуникация.

По време на този уъркшоп ще излезем отвъд конвенциите за красота или коректност на звуковите качества на човешкия глас, за да изследваме вселената на нашето собствено звуково преживяване чрез този глас, който докосва, изразява, пита, прониква, комуникира, призовава, приспива . Излизайки отвъд утвърдените канони на музикалните и вокални практики, ние ще се приближим до изкопаване на способността на тялото да усеща, докосва и прониква чрез звук. По време на двете срещи ще изследваме различни елементи, включително: текстура на звука, връзка между звук и образ или въображение, звук и движение, звук и намерение, звук и желание за комуникация и пространственост на комуникацията.

3 дни по 3 часа на ден

Брой участници: 15

🔺Модул Б

2. ВЪТРЕШНИ ПЕРСОНАЖИ

Изследователска работилница, извличане от актьорски и психотерапевтични методи.

Ние сме много. Всеки един от нас – не единично „аз“, а пространство на динамично взаимодействие на различни роли и идентичности. Някои от тях са по-известни и действат като наши ежедневни персони – на работа, у дома, когато сме с нашите партньори или приятели; други са по-оттеглени, крият се в сенките, срамежливи да се покажат.

Това е покана да се срещнем и да играем с нашите разнообразни вътрешни герои. Въз основа на актьорските и психотерапевтичните методи ще изследваме някои от тези герои и ще ги поканим да играят, което може да доведе до театрално творчество.

По време на уъркшопа ще подходим към елементи като: темпо-ритъм на поведение и мисловни процеси, физичност на персонажите и работа по кратки театрални композиции.

Работилницата е насочена към актьори, които са любопитни да използват някои практически психологически техники в работата си, както и неактьори, които биха искали да изследват актьорското майсторство и психологията от собствено любопитство.

3 дни по 3 часа на ден

Брой участници: 15

🔹Агнешка Казимиерска е актриса и театрален педагог. От 2007-2021г. работи като актриса и асистент в реномирания международен център за театрални изследвания – Работен център на Йежи Гротовски и Томас Ричардс, като член на екипа на Отворена Програма/Open Program, ръководен от Марио Биаджини, асоцииран директор на Работния център до 2021г.

Тя е участвала в процеса на създаване и като актриса във всички перформативни събития от “Цикъла на Гинсбърг” на Отворена Програма/Open Program (2007-2015) на Гротовски център: “I Am America”, “Not History’s Bones – A Poetry Concert”,” Electric Party Songs”, ”The Night Watch”. От 2013 г. играе в “The Hidden Sayings”, “Тhe Open Choir”, “Dark Is My Mother”, “Will Be Heard” и “HOME”, всички режисирани от Марио Биаджини.

Тя е съавтор и изпълнител в моноспектакъла „Приказките на Кейти“, режисиран от Марио Биаджини. Премиерата на „Приказките на Кейти“ през 2018 г. и досега е представена и споделена с публика в Ню Йорк (САЩ), Понтедера (Италия), Перм (Русия), Флоренция (Италия), Торонто (Канада), Сиринц (Турция), Париж (Франция) ) и Милано (Италия).

През всичките тези години в Работния център тя е подпомагала семинари и майсторски класове в театри и художествени и академични институции по целия свят, сред които са La Cartoucherie, Париж; Станфордския университет, САЩ; Stella Adler Studio, Нюйоркския университет, САЩ; Университета на Торонто, Канада; SESC Сао о, Бразилия, Театър Ополе, Полша; Пермски оперен балет, Дягилев фестивал, Перм, Русия), а самата е водила театрални семинари в Германия, Полша, Аржентина и Франция. Преди да се присъедини към Работния център Агнешка е учила психология (тя получава магистърска степен през 2009 г. от Университета в Гданск, Полша) и е практикувала движение, пеене и театър с различни учители и колеги в Tri-City, Полша.

Родена в историческия град Гданск, в зората на социализма, от ранна възраст тя се вдъхновява от красотата и сложността на природата и е заинтригувана от нейния сблъсък с мръсотията и вонята на света на машините, създадени от човека, стомана и метал . Учейки се от великодушието на природата и нейното действие, Агнешка търси подобни качества, красота и хармония в разнообразието, в изкуствата и в човешките срещи, като си спомня суровостта, подобна на тази на стомана, присъстваща на заден план.

Работейки в международна среда с артисти, произхождащи от различни култури, изпълнявайки и свързвайки се с публика, художници и общности на различни места по света, тя изследва по практически начини въпроси за красотата, изкуството, творението, общността, човешките потенциали, внимание, смисъл и богатство на срещата, лични и човешки корени, моменти на разпознаване и среща на място, което е общо за всички хора.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура“ по програма Едногодишен Грант, част от проекта Мултикулт 2022, в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала

multicult.org

Scroll to Top